می خواهید بدانید میلگرد رکابی چیست؟ یا این که قصد دارید با انواع این میلگرد ها آشنا شده و کاربرد های آن ها را بشناسید؟ این میلگرد ها که نقش اساسی در ساخت سازه های بتنی دارند، شکلی شبیه به U لاتین دارند. از آن جایی که لبه این محصولات مانند آستین رکابی می شود، آن ها را با این نام معرفی می کنند.
مطالعه بیشتر: فولاد سردکار 1.2379
میلگرد رکابی چیست؟
برای آن که بدانید میلگرد رکابی چیست؟ خوب است بگوییم که این محصولات نوعی میلگرد بسیار کاربردی هستند. این میلگرد ها در حقیقت آرماتور های U شکلی هستند که با استفاده از فرآيند خم کاری، در دو سر آن قلاب هایی ایجاد می کنند. معمولا برای ایجاد فاصله بین دو شبکه آرماتور و همچنین تنظیم این فاصله از این نوع میلگرد ها استفاده می کنند.
از این محصولات بیش تر در جهت استحکام بخشیدن به سازه های بتنی مورد استفاده قرار می گیرند و غالبا به طور مستقیم در ساخت المان های سازه ای به کار نمی روند.
البته گاهی اوقات شکل این محصولات را تغییر داده و در ساخت المان ها نیز از این میلگرد ها استفاده می کنند. زمان هایی که طول ساق میلگرد U اندازه مناسبی نداشته باشد، دو سر آماتور را به صورت قلاب با زاویه ۱۸۰ درجه خم می کنند تا به این شکل در آید.
انواع میلگرد رکابی
میلگرد رکابی را در انواع و اقسام مختلفی تولید می کنند. برای ساخت این محصولات تغییر شکل هایی در این میلگرد ها ایجاد کرده و آن ها را در اشکال مختلفی تولید می کنند. برای ساخت انواع سقف ها، تیر ها، ستون ها و … از این نوع میلگرد ها استفاده می کنند. مهم ترین نمونه از انواع این محصولات عبارتند از:
میلگرد ادکا
این نمونه از میلگرد ها در آرماتور های بتنی مورد استفاده قرار می گیرند. شکل ظاهری این میلگرد ها شبیه به عصا بوده و بر روی هر نوع تیرچه ای می توان از آن ها استفاده کرد. با استفاده از این نوع میلگرد ها می توان استحکام سقف را افزایش داده و از ترک خوردن آن جلوگیری کرد.
میلگرد ممان منفی
یکی از انواع میلگرد رکابی، این نمونه می باشد. این محصولات شکلی شبیه به گردن اردک داشته و بر روی هر تیرچه ای قابل استفاده می باشد. این نوع میلگرد ها دارای خم با زاویه عمود بوده و به دلیل تحمل میلگرد منفی به این نام معرفی می شود.
میلگرد خاموت
این محصولات که بیش تر در سایز های ۸ و ۱۰ ساخته می شوند، به خوبی از المان های بلند و قائم اطراف خود محافظت می کنند. این محصولات مقاومت سازه را در برابر نیرو های برشی و پیچشی افزایش داده و در جهت عمود بر میلگرد طولی مورد استفاده قرار می گیرند.
میلگرد سنجاقی
میلگرد رکابی را در نمونه های مختلفی تولید می کنند. یکی دیگر از انواع این میلگرد ها را با نام میلگرد سنجاقی می شناسند. این نوع میلگرد ها از دو انتهای خود با زاویه های مختلفی خمیده می شوند. بهترین نمونه از این میلگرد ها، انواع آجدار هستند که در موارد مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند. در حالت کلی این میلگرد را به سه گروه مختلف تقسیم بندی می کنند که عبارتند از:
- خم استاندارد
زاویه خم دو سر این میلگرد ها قائم بوده و قطر آن حدود ۱۲ برابر قطر میلگرد است. - خم نیمه استاندارد
زاویه خمش در یک سمت این نوع میلگرد ها ۱۳۵ درجه و در طرف دیگر ۹۰ درجه می باشد. - خم دو طرفه
این نمونه از میلگرد ها در هر دو طرف انحنایی با زاویه خمش ۱۳۵ درجه و در جهت خلاف هم دارند. - میلگرد خرک
این نمونه از میلگرد ها نیز نوع دیگری از انواع میلگرد رکابی هستند. زاویه خمش در دو سر این محصولات در خلاف جهت یکدیگر است. این نوع میلگرد ها در پی ریزی بتن نقشی نداشته و بیش تر در جهت افزایش استحکام مش فوقانی فونداسیون استفاده می شوند.
کاربرد و ویژگی های میلگرد رکابی
میلگرد رکابی با توجه به خصوصیات منحصر بفردی که دارد، در موارد مختلفی به کار گرفته می شود. مهم ترین ویژگی ها و مزیت های استفاده از این نوع میلگرد ها عبارتند از:
- مهار کردن میلگرد های طولی و قائم در جای مناسب
- قابلیت اجرای ساده و سریع
- سبک و کم حجم بودن
- قابل استفاده در انواع سازه های بتنی و فلزی
- قابلیت تولید شدن در وزن های مختلف
- امکان اتصال آسان توسط قلاب ها
از این محصولات در موارد مختلفی استفاده می کنند. معمولا برای مهار کردن میلگرد های طولی یا عمودی به صورت مداوم از این محصولات استفاده می کنند. همچنین از این محصولات در ساخت دیوار ها نیز مورد استفاده قرار می گیرند. این نوع میلگرد ها در واقع فاصله استاندارد بین دو شبکه از آرماتور های قائم را در دیوار ها تنظیم می کنند. این محصولات به عنوان تکیه گاه در قالب بندی دیوار ها مورد استفاده قرار می گیرند.
کاربرد این نوع میلگرد ها فقط به این موارد ختم نمی شود و برای افزایش مقاومت دیوار های برشی نیز می توان از آن ها استفاده کرد. از دیگر کاربرد های این محصولات می توان به استفاده از آن ها در جهت تقویت خاموت ها در برابر نیروی برشی اشاره کرد. این نوع میلگرد ها همچنین به منظور افزایش مقاومت کششی و فشاری بتن مورد استفاده قرار گرفته و برای جلوگیری از پیشروی ترک های ایجاد شده در دیوار و یا سقف نیز به کار گرفته می شوند.
مقررات ملی ساختمان در رابطه با میلگرد رکابی
برای استفاده از میلگرد رکابی باید یکسری قوانین و مقررات را رعایت کنید که مهم ترین آن ها عبارتند از:
- باید بر اساس نوع، اندازه و تعداد ستون ها باید وزن مناسبی از این محصولات را انتخاب کنید.
- اگر در یک سازه تعداد ستوان ها بیش از ۱۲ عدد باشد، دیگر نمی توان از این نوع میلگرد ها استفاده کرد. در این شرایط باید از خاموت بسته لوزی استفاده شود.
- در ساختمان های بالای پنج طبقه ستون ها باید توسط انواع این نمونه از میلگرد ها مجهز شوند.
- میلگرد های ستونی باید در داخل این نوع میلگرد ها جای داده شوند. خم های قائم نیز در این سازه ها باید به صورت یکی در میان در جهت عکس هم خم شوند.
- در شرایطی که این میلگرد ها دارای خم ۱۳۵ درجه و قطر ۶ برابر قطر میلگرد باشند، در نواحی خم قائم باید ۸ برابر قطر میلگرد خم شود.
- در شرایطی که فاصله بین میلگرد های طولی ۱۵ سانتی متر باشد، باید حتما از این نوع محصولات برای مهار میلگرد ها استفاده شود.
مطالعه بیشتر: محاسبه وزن لوله فولادی
جمع بندی
با شناخت میلگرد رکابی می توانید، موارد کاربرد این محصولات را بیش تر بشناسید. این میلگرد ها را در انواع مختلفی تولید کرده و در موارد گوناگونی از ساخت مورد استفاده قرار می دهند. در حالت کلی می توان گفت که از این محصولات در جهت بالا بردن استحکام و مقاومت سازه در برابر عوامل طبیعی و غیر طبیعی استفاده می کنند.
سوالات متداول میلگرد رکابی
میلگرد سنجاقی بیش تر در چه مواردی مورد استفاده قرار می گیرد؟
از این نوع میلگرد ها بیش تر در جهت افزایش مقاومت سازه در برابر تنش های برشی و چرخشی استفاده می کنند.
برای اتصال تیرچه به سقف بیش تر از کدام نوع میلگرد رکابی می توان استفاده کرد؟
در این شرایط بیش تر از میلگرد های ادکا استفاده کرده و استحکام لازم را برقرار می کنند.
استفاده از میلگرد ادکا در ساخت سازه ها با چه مزیت هایی همراه است؟
از این نوع میلگرد ها بیش تر در جهت جلوگیری از از ارتعاشات و پیش گیری از ترک خوردن احتمالی سقف استفاده می کنند.
امتیاز صفحه شما :